Покривна градина

 Виждали ли сте някога покривна градина? Около света, някои покриви са преобразувани в живи зелени площи.

 Освен красотата градините на покрива имат редица много видими предимства, включително отглеждането на зеленчуци. Как ви се струва домашно отглеждани зеленчуци за вечеря или свежи цветя директно от покрива, за да разкрасите вазите вкъщи?

Ползи от покривна градина

  • Зеленият покрив може да удължи живота на покрива с над 200%, като покрие хидроизолационната мембрана с растяща среда и растителност, което предпазва мембраната от ултравиолетови лъчи и физически увреждания.
  • Смята се, че инсталирането на зелен покрив може да увеличи стойността на недвижимата собственост с около 7%.
  • Чрез подобряването на термичната ефективност на покрива зелените покриви позволяват на сградите по-добре да запазят топлината си по време на по-хладните зимни месеци, докато отразяват и поглъщат слънчевата радиация през горещите летни месеци, което позволява сградите да останат по-хладни.
Покривна градина
Покривни градини, проект на екстензивна покривна градина

 Единственото решение, което може да вдъхне живот на сградата и да освежи средата!

Изграждането и поддържането на покривна градина е процес, който дава неповторим вид на един имот. Въпреки това ползите не се ограничават до естетика.

Зелените покриви имат много подпомагащи фактори за една сграда, като например: поглъщането на дъждовна вода, подпомагане и регулиране на температурите на въздуха и както и пречистването му от вредни емисий.

Зелените покриви са подходящи за проекти не само на нови сгради, но могат да бъдат инсталирани върху малки гаражи или по-големи промишлени, търговски и общински сгради. Градините ефективно използват естествените функции на растенията за филтриране на вода и третиране на въздуха в градски и крайградски пейзажи.


Важно!
Желателно е да се допитате до архитект или изпълнител. Не е задължително за целия процес на градинарството, но е нужна преценката за безопастността от изграждане на градина на покрива. Някои сгради просто не са проектирани да издържат на високо количество допълнително тегло, които някои по тежки градини на покрива биха добавили.  Други сгради могат да поддържат ограничено тегло.

 

Можете да се допитате до нашите професионалисти, които са винаги насреща!

Различни варианти на градината

 

Ако обмисляте градината на покрива, има няколко посоки, в които да се насочите. Една от тях е изцяло засаден зелен покрив, където той е покрит с пръст, а растенията са засяти в нея.

Те са чудесен избор за въздуха, който дишате и за околната среда.  Въпреки това са трудоемка задача да предприемате сами, съветваме ви да назначите професионален озеленител.

Тежестта на този вариант градина е голяма. Хубаво е да наемете професионалост който да направи структурен анализ и най-вероятно професионална компания, която да го инсталира.

покривна градина с растения

Най-независим подход към градинарството на покрива е използването на саксий и легла за растенията. Можете да създадете всеки стил на градината на покрива с растения, отглеждани в контейнери. Oт няколко простички растения до елегантентна фасада.

Саксий и кашпи са добър избор за градини на покрива, защото са леки, преносими, гъвкави и достъпни.

Интензивни и Екстензивни покриви

Изцяло засадените зелени покриви могат да се разделят на 2 типа.
  1. Интензивни покриви, които са по-дебели, със средна дълбочина 12,8 см (не по-малко) и могат да поддържат по-голямо разнообразие от растения. Покривните градини с интензивно поддържане представляват трайни насаждения от разнообразни дървесни и храстови видове, алеи, пейки, детски площадки, дори басейни. Те са по-тежки и изискват по-голяма поддръжка, повече грижи и по-редовно напояване.
  2. Екстензивните покриви  са плитки , вариращи от 2 cm до 12.7 cm, по-леки са от интензивните зелени покриви и изискват минимална поддръжка. Този тип градини са много подходящи за покриви с малък капацитет на натоварване и места, които по принцип не са предназначени да бъдат използвани като покривни градини.

Разходите за поддържане са по-ниски, отколкото при интензивните или полуинтензивните зелени покриви и са по-подходящи за по-малко взискателни и бавнорастящи растителни видове.